Collega in de spotlight Joost Baan aftermarket Nieuws

Collega in de spotlight – Joost Baan

2 maanden geleden door Heiwegen Consultancy

Maandelijks zetten we een collega in de spotlight. Als eerste mag Associate Partner Joost Baan van start gaan en hij had er zin in! Deze maand is Joost alweer 11 jaar bij Heiwegen aangesloten, maar hoe is hij eigenlijk bij Heiwegen terecht gekomen? Waar is hij het meest trots op en welke koude challenge gaat hij niet uit de weg?! Bekijk hieronder het video interview waarbij Managing Director Perry van Gerwen de vragen stelt. Liever lezen? Scroll dan even door.

Joost, je bent de eerste in de serie “Collega in de spotlight”.
Super spannend!

Ja en ook nog deze maand 11 jaar(!) als collega partner aan Heiwegen verbonden.
Time flies. Ja, dat heb je goed.

Hoe ben je eigenlijk 11 jaar geleden met Heiwegen in contact gekomen?
11 jaar geleden was ik net klaar met een interim klus. Ik had een paar jaar daarvoor een opdracht gedaan voor Heiwegen, een marktonderzoek opdracht. Dus de zakelijke relatie die was er al. Ik ben opnieuw met jou in contact gekomen en vervolgens over het partner model gesproken. Daar heb ik over nagedacht. Zelfs een assessment gedaan, dat weet ik nog wel. Blijkbaar was die goed genoeg.
De vraag was eigenkijk heel simpel: Heiwegen wil zich verbreden in de markt en de Automotive Aftermarket is een sector die nog niet echt was betreed door Heiwegen. Ze hadden 2, 3 klanten geloof ik. Mijn netwerk en achtergrond was dusdanig interessant voor Heiwegen. Voor mij totaal nieuw. Want ik heb wel mensen aangenomen en mensen moeten laten gaan, maar recruitment zelf, daar had ik geen ervaring mee.

Terugkijkend heeft je dat in de weg gezeten?
Nee, alles behalve denk ik!

Oké, gelukkig! Dus “hire the attitude, train the skills” was als geen ander ook op jou van toepassing?
Ja, marktinteresse, mensenkennis, dat zat goed in elkaar. Dus dat was hartstikke leuk. Vanaf januari 2010 een vliegende start gemaakt en tot op heden gaat dat nog steeds hartstikke goed. 2020 was een beetje een bijzonder jaar, maar de focus voor mijzelf was puur de independent Aftermarket.

Ik weet inderdaad nog: de Aftermarket, voor ons toen een vrijwel onbekende wereld. Waar ben je nou de afgelopen 11 jaar het meest trots op?
Heel veel. Ik denk wel heel veel. Ik heb ontzettend veel nieuwe mensen ontmoet, nieuwe relaties aangemaakt. Maar waar ik denk ik het meest trots op ben? Ik kan wel zeggen dat bij alle klanten waar ik zaken mee heb gedaan, het nooit een one-off is geweest. Ik mocht altijd terugkomen! Ik leverde en ik heb ook een aantal bedrijven waar ik al 15 bijna 20 mensen heb geplaatst. Dus daar ben ik trots op!

En wat ik nog weet: wij gingen samen voor de eerste keer naar Frankfurt! Ik was daar nog nooit geweest. Naar de Automechanika met zijn tweeën in 1 dag op en neer. Inmiddels de laatste editie zijn we geloof ik met 4 collega’s, 3 dagen geweest.
Ja, 1 dag was te kort hè? 3 nachten en 4 dagen naar Frankfurt! Dat is ook nodig, de beurs is zo groot.

Ik wil nog 1 kort ding als collega in de spotlight met je bespreken: de Noordkaap Challenge. Vorig jaar niet door kunnen gaan, maar het is een ontzettende hobby van je. Vertel eens even.
De Noordkaap Challenge is een avontuur. Al jarenlang rijden we voor het goede doel. We hebben jaren voor 3FM Serious Request gereden met het rode kruis als einddoel, als grote doel. Daar hebben we 2 jaar geleden afscheid van genomen dus nu rijden we voor goede doelen in het algemeen voor de deelnemers, die mogen ze zelf kiezen. Wat wij doen is eigenlijk vanuit Nederland rijden wij naar de Noordkaap en weer terug. Via Denemarken, Zweden, met de boot naar Finland en naar boven naar de Kerstman.

Dik 4000 kilometer denk ik?
7000 kilometer! En dat doe je met je eigen auto of met de auto van de buurman of in ieder geval met een auto die tot je beschikking is. We hebben jarenlang al mooie automotive partners als sponsors erbij. Afgelopen jaren hebben wij voor het goede doel tussen de 120 en 200 duizend euro opgehaald, dus dat zijn serieuze bedragen en dat is super leuk!

Wow, hartstikke goed! Ik wens je ontzettend veel succes de komende 11 jaar. Niet alleen met de Noordkaap Challenge maar ook als partner bij Heiwegen in de Aftermarket. Dat we die nog groter mogen maken dan die al is. Laatste vraag, wie is de volgende collega die in de spotlight mag staan?
Ja, dat is een goeie, ik zou zeggen mijn collega waar ik al het langst mee samenwerk: René Hulsman!

Dan wordt die de volgende, dankjewel!

Lees hier meer over Joost of volg hem, de uitdagende vacatures in de Aftermarket en zijn Noordkaap avonturen op LinkedIn!