Nieuws

Internationale Vrouwendag – als vrouw in de Automotive

3 jaar geleden door Heiwegen Consultancy

Internationale vrouwendag is in veel landen een officiële feestdag. In Nederland niet, maar hier krijgt deze dag steeds meer aandacht. Er worden verschillende activiteiten rondom deze dag georganiseerd. Het doel van Internationale Vrouwendag is aandacht te geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, emancipatie en participatie: samen streven naar een gelijkwaardige positie van vrouwen!

Bij Heiwegen kijken we naar de juiste competenties om de beste match te maken. Het valt ons op dat de afgelopen jaren steeds meer vrouwen ons weten te vinden, of wij hen. Zo is Linda via Heiwegen aan de slag gegaan bij Welzorg Auto op Maat. Zij is al langer werkzaam in de Automotive. Perfect om haar eens wat vragen te stellen over het werken als vrouw in deze branche! Wij zijn benieuwd naar haar ervaringen in de Automotive, wat toch bekend staat als een mannenwereldje.

Vertel allereerst iets over jezelf.
Ik ben Linda, heb 2 kinderen en woon in Oss. Ik werk als Commercieel binnendienst medewerker bij Welzorg Auto op Maat. Dat doe ik sinds half november nadat Rob van der Hoort mij daarvoor benaderd heeft. Het is een leuke, hectische baan bij een heel mooi bedrijf.

Werk je al langer in de Automotive?
Ja, ik heb eigenlijk zo goed als altijd in de Automotive gewerkt. Na mijn opleiding heb ik met veel plezier jaren voor Athlon gewerkt als Commercieel Medewerker. Ik ben hierna bij Van den Udenhout en vervolgens bij Inqar auto123 aan de slag gegaan. Nu ben ik werkzaam bij Welzorg Autolease. Een heel bijzonder bedrijf binnen de Automotive. Wij bieden aangepaste auto’s aan voor mensen met een handicap of beperking.

Werken er meer vrouwen?
Jazeker! Er zitten 4 andere vrouwen in mijn team. Daarnaast werken er nog 4 mannen in het team: onze manager, een Onderhoudsman een Schademan en een Interimmer. De 5 dames werken als Commercieel Binnendienst Medewerkers, hét vrouwenteam van Welzorg. En het gaat nog goed ook! We bitchen niet, roddelen niet en zijn echt een team dat samenwerkt. Het is echt een fantastische groep vrouwen.

Qua verhoudingen bij je klanten, spreek je meer mannen of vrouwen?
Ik heb voornamelijk contact met 1 grote klant. Daar is het heel erg verdeeld en spreek ik zowel mannen als vrouwen.

Hoe is het om als vrouw in een wereld te werken die toch wel bekend staat als een mannenwereld?
Ik merk geen verschil tussen mannen en vrouwen. Bij geen enkel bedrijf waar ik heb gewerkt. Ik merk wel verschil in hoe mensen met je omgaan als je 19 bent t.o.v. nu, maar ik verwacht dat dit voor een man precies hetzelfde is.

Hoe is het om als vrouw te solliciteren in de Automotive?
Ik heb hier totaal niets van gemerkt.

Denk je dat het wel veel voorkomt?
Nee. Sterker nog: ik ben aangenomen in een team dat al uit veel vrouwen bestond. Ik kan me wel voorstellen dat een manager liever kiest voor een goede verdeling van man/vrouw. Mijn huidige manager keek naar de persoon, niet naar het geslacht.

Heb jij een vrouw binnen de Automotive die jou inspireert of een voorbeeld is?
Ik ken een hele gave vrouw: Mariëlle Hurkmans! Zij is, samen met haar zus, de eigenaresse van de Dames van Hurkmans. Dit is een Autogarage in Den Bosch voor en door vrouwen. Een garage volledig ingelicht voor vrouwen. Je kunt er zelfs je nagels laten doen, de sfeer is er ook fijn. Automotive en vrouwen worden hier zeker op een positieve manier aan elkaar gekoppeld.

Linda, bedankt voor je openhartigheid en het leuke gesprek. Wat goed om te horen dat jij zo’n positieve ervaring hebt in de Automotive!