Handdruk Nieuws

10 fouten tijdens het sollicitatiegesprek

2 jaar geleden door Heiwegen Consultancy

Sollicitatiegesprekken zijn natuurlijk best spannend. Je wilt graag een positief beeld van jezelf achter laten én die leuke baan binnen slepen! Als je de volgende 10 fouten niet maakt, heb je in ieder geval een streepje voor…

1. Niet voorbereid zijn
Een voorbereid mens telt voor twee! We gaan er vanuit dat je nog wel weet voor welke functie je op gesprek gaat, maar lees voor de zekerheid de vacaturetekst nog een keer door. Zijn er nog onduidelijkheden of waar zou je meer informatie over willen krijgen? Schrijf die vragen of punten op!

Lees ook wat meer over het bedrijf. Bekijk de website en kom bijvoorbeeld meer te weten op de “over ons” pagina. Wat doet het bedrijf precies en zijn er misschien dingen waar je meer over wilt weten? Verder is het fijn om te weten met wie je het gesprek hebt. Zo sta je niet te stamelen bij de receptie en weet je al wie er tegenover je komt zitten. Misschien staat er op de website een smoelenboek of een stukje ter kennismaking over jouw gesprekspartner en kun je wat vragen bedenken over zijn of haar loopbaan binnen dit bedrijf?

Heb je een online interview? Bekijk dan van tevoren met welk programma het videogesprek zal zijn. Kan jouw laptop dit aan? En wat als het niet werkt, kun je dan overstappen naar je telefoon?! Gelukkig hebben de meesten door Corona veel kunnen oefenen met verschillende systemen en zullen voorbereidingsfouten met video software minder voor gaan komen.

Het kan zijn dat de meeste vragen tijdens het gesprek al worden beantwoord, dat is fijn! Zorg er dan wel voor dat jij niet dezelfde vragen gaat stellen. Kijk tussendoor je lijstje na of schrijf er wat antwoorden bij.

2. Te laat komen
Je kunt maar 1 keer een eerste indruk maken. Als het allereerste wat je moet zeggen iets is als “het spijt me dat ik te laat ben”, dan heb je natuurlijk gelijk een minpunt te pakken.
Met te laat komen geef je de indruk dat afspraken nakomen of betrouwbaarheid niet je sterkste punten zijn. Veel te vroeg zijn is ook niet de bedoeling. Daarom zowel virtueel als persoonlijk: zorg dat je er zo’n 5 tot 10 minuten van tevoren bent. Er kan natuurlijk van alles misgaan, maar neem de tijd om op tijd te komen.

3. Ongeïnteresseerde houding
Ongeïnteresseerd overkomen zorgt voor een slechte indruk en dit is gemakkelijk te voorkomen. Zorg dat je geen kauwgom aan het kauwen bent en neem een actieve, open houding aan tijdens het gesprek. Zit rechtop (niet onderuit gezakt in de stoel), maak oogcontact, glimlach af en toe en zit met een open houding (armen niet gekruist houden). Makkelijk toch?!

4. Cliché eigenschappen
Perfectionistisch, doorzetter, stressbestendig en een teamspeler zijn wat voorbeelden van cliché persoonlijke eigenschappen. Het zijn zeker goede eigenschappen, maar een groot aantal mensen bezitten deze. Daarmee val je dus niet op. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Zorg ook dat je deze eigenschappen kunt onderbouwen met voorbeelden. Past een “cliché eigenschap” toch het beste bij jou? Zorg dan dat je hierbij wat voorbeelden kunt noemen.

5. Te bescheiden
Wist je dat te bescheiden mensen tijdens een sollicitatiegesprek als minder betrouwbaar en minder leuk worden ervaren? “Bescheidenheid siert de mens” is bij een sollicitatiegesprek helaas niet helemaal van toepassing. Overigens is bescheidenheid zeker een goede eigenschap. Jij bent de prettige gesprekspartner/collega die zich als het nodig is op de achtergrond kan plaatsen, goed luistert en doorvraagt. Tijdens je sollicitatiegesprek moet je je alleen wel kunnen verkopen. Bereid daarom het gesprek goed voor (zie punt 1), gebruik daarbij geen negatieve woorden en heb vertrouwen in je eigen kwaliteiten. Spreek daarnaast duidelijk, denk aan je houding (punt 3) en probeer te oefenen. Als bescheiden persoon zal het niet makkelijk zijn om over jezelf te praten, maar onthoudt dat je niet over jezelf hoeft op te scheppen en het wordt echt makkelijker door het te doen!

6. Liegen, overdrijven of opblazen
Waar we het in het punt hiervoor nog hadden over dat te bescheiden zijn niet zo goed is, gaan we je nu vertellen dat overdrijven ook niet de bedoeling is. Liegen is natuurlijk helemaal uit den boze! Begrijpelijk dat je als beste uit de gesprekken wilt komen en dat je dan misschien geneigd bent om bijvoorbeeld jouw ervaring beter voor te laten komen, maar liegen is iets waar je niet van kunt herstellen. De waarheid komt altijd boven water en bij een referentiecheck zullen je leugentjes ook naar voren komen. Niet doen dus! Wees jezelf en vertel de waarheid. Je toekomstige werkgever wil weten wie jij bent, niet wie jij niet bent!

7. Telefoon op stil
Dat spreekt voor zich toch? Helaas komt het vaak genoeg voor dat de telefoon toch gaat rinkelen tijdens een gesprek. Het zorgt voor onnodige afleiding en is respectloos naar je gesprekspartner. Zet daarom je telefoon op stil, niet op alleen trillen. Is er een heel belangrijk telefoontje waar je op zit te wachten? Geef dit dan even van tevoren aan.

8. Negatief zijn
Wees altijd positief en optimistisch! Het kan natuurlijk zijn dat je vervelend behandeld bent bij je vorige werkgever, wees alleen zuinig met je kritiek en benoem ook de positieve kanten. Bijvoorbeeld dat het jammer is dat er geen betere klik was of benoem punten die je daar geleerd hebt. Let goed op je toon en zorg dat deze niet bitter is. Als jij namelijk al zo spreekt over je vorige werkgever, wat ga je dan over deze zeggen of wat als je de deur uitloopt?

9. Te veel of te weinig praten
Aangezien je jezelf wilt verkopen is aan het woord zijn tijdens het sollicitatiegesprek zeker goed, maar je moet natuurlijk niet overdrijven. Belangrijk is dat je je gesprekspartner laat uitpraten. Misschien wordt jij tijdens de vraag al helemaal enthousiast en wil je graag antwoord geven, maar dat doe je pas als diegene uitgesproken is. Val niet in de rede!

10. Wanhopig lijken
Wij begrijpen zeker dat je deze toffe uitdaging aan wilt gaan! Probeer niet te doen alsof je leven afhangt hiervan door bijvoorbeeld te zeggen dat je al heel lang op zoek bent naar een nieuwe baan. Dit kan argwaan opwekken: als jij zo goed bent als je zegt, waarom neemt niemand jou aan?

Deze 10 fouten ga jij dus niet meer maken tijdens het sollicitatiegesprek! Als laatste tip: ben je door naar de volgende ronde? Gefeliciteerd! Vergeet dan niet deze punten nog eens door te nemen ter voorbereiding op het tweede gesprek. Ook al ben je door, de baan is nog niet binnen en bij een volgend gesprek moet je je nog steeds verkopen, veel succes!

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de Automotive? Kijk dan op www.heiwegen.nl/vacatures voor onze actuele vacatures.