Thuiswerken do's en dont's Nieuws

Do’s en dont’s bij thuiswerken

2 jaar geleden door Heiwegen Consultancy

Op LinkedIn hebben wij een opiniepeiling uitgezet over thuiswerken. Wij zijn namelijk erg benieuwd hoeveel Automotive Nederland thuiswerkt. Benieuwd naar de resultaten? Die kun je hier bekijken.

Hoe zorg je ervoor dat je het thuiswerken volhoudt? Wij zetten de do’s en don’ts voor je op een rijtje!

 

Do’s:

 

Maak een planning. Stel realistische doelen en zet deze op je to-do lijst waarbij je je taken kunt afstrepen. Een afgestreepte taak of doel zorgt voor een voldaan gevoel en nieuwe energie voor de volgende taak. Daarnaast zorgt een planning ook voor het focussen op de juiste doelen en taken.
Perry: “Denken en doen zijn 2 verschillende zaken. Probeer niet alles door elkaar heen te doen, maar maak een schema. Voor denken moet je scherp zijn, concentreren en niet gestoord worden. Voor doen moet je veel kleine dingen achter elkaar doen (bellen, mailen, appen, social media, etc.) Meeste mensen denken in de ochtend het best en doen in de middag het meest. Probeer hier in je planning rekening mee te houden.”

Zorg voor regelmaat en structuur. Met je planning zorg je hier in je werkzaamheden natuurlijk al voor, maar zorg ook dat je op een normale tijd op staat en eet en drinkt op de gebruikelijke tijden. Werk zoveel mogelijk volgens je normale werktijden, zowel de start- als de eindtijd!

Beweeg voldoende en neem voldoende pauzes. Door regelmatig pauze te nemen houd je het werk beter vol. Zorg dat je regelmatig van houding veranderd en neem daarbij een korte pauze. Sta in ieder geval elk uur op en haal dan bijvoorbeeld wat te drinken, loop even rond of haal een frisse neus.
Fabian: “Gun jezelf na ieder uur 10 minuten pauze en beweeg hierbij. Maak tussen de middag een wandeling.”

Doe tussendoor iets ontspannends. Zo kom je even helemaal los van je werk. Doe om te ontspannen iets wat je leuk vindt om te doen, dat kan voor iedereen wat anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan lezen, bewegen, koken, een frisse neus halen of ontspanningsoefeningen.

Houd contact met je collega’s en leidinggevende. Maak afspraken over wat er precies van je wordt verwacht, maar trek ook aan de bel als je ergens tegenaan loopt. Zorg dat er persoonlijk contact is, even bijpraten zorgt voor ontspanning en geeft ook energie! Eet je alleen? Pak dan eens het videobellen erbij. Het is wat wennen in het begin, maar daarna lijkt het net of je samen aan het lunchen bent.
Mark: “Af en toe een collega of een goede vriend(in) bellen en minder formeel het gesprek aangaan, maar wel gerelateerd aan de business. Dat helpt mij enorm! Wat zijn de tips, hoe houd je de lol, de humor en het relativeringsvermogen erin? Ik haal uit dit soort gesprekken heel veel inspiratie!”

Werk in een aparte ruimte. Als dat mogelijk is natuurlijk! Door niet aan de keukentafel, maar op een aparte plek of kamer te werken heb je automatisch meer rust, waardoor je met meer concentratie en zelfs effectiever kan werken.
Rob: “Werk je samen thuis? Voer dan online- of telefoongesprekken op een aparte verdieping. Dan heb je minder last van elkaar. Samen thuiswerken is voor ons trouwens een feestje. We drinken samen een bakje koffie tussendoor en maken een wandeling tussen de middag.”

 

Dont’s

 

Geen pauze nemen. Doe je dit niet, dan kan het voelen alsof je werk nooit ophoudt en dat is natuurlijk niet goed! Neem wat tijd voor jezelf door voldoende pauze te nemen en af en toe te ontspannen. Dit kan ook zijn door even wat anders te doen zoals een huishoudelijke taak. Krijgt die plant lekker wat water of wordt de afwasmachine even uitgeruimd!
Anne: “Frisse lucht doet wonderen. Ik loop dan ook graag even een rondje met het hondje en probeer daarbij aan niets te denken behalve de dingen die ik om me heen zie.”

Laat je niet afleiden. Je hond die bijvoorbeeld een speeltje komt brengen of je kat die even over het toetsenbord komt wandelen. Daar kun je niet omheen en voor je het weet is je aandacht bij je huisdier. Probeer in de planning van je werkdag rekening te houden met wat ontspanningsmomenten voor jezelf en voor je huisdieren. Even een balletje gooien is een perfecte pauze! Zorg er verder voor dat ze voldoende afleiding hebben als jij hard aan het werk bent. Ook voor kinderen kan het natuurlijk lastig zijn. Probeer er voor te zorgen dat duidelijk is wanneer je wel of niet gestoord mag worden.

Een kan water naast je neer zetten. Huh? Hydrateren is toch juist goed? Zeker, alleen zo kom je minder snel in beweging. Elke keer je glas vullen zorgt al voor een paar extra bewegingsmomenten en kleine pauzes op een dag.
Romana: “Ik merk dat ik minder stappen zet als ik een dag thuis aan het werk ben. Door elke keer mijn glas te vullen als deze leeg is, blijf ik toch regelmatig opstaan en kan ik de extra toilet bezoekjes ook meerekenen. Stel ik mijn stappendoel tenminste niet teleur!”

Loungekleding aantrekken. Hoe fijn dit ook klinkt, je zult je productiever voelen als je in je dagelijkse kleding aan het werk bent in plaats van je niet in vrijetijdskleding. Aangekleed ben je namelijk in een werksfeer i.p.v. een chillsfeer. Werk je toch echt liever in een joggingpak? Zorg dan dat je wel aan een bureau of eettafel gaat zitten in plaats van op de bank of op bed te gaan hangen.

Geen goede werkplek hebben. Zorg voor een ergonomische plek waar je goed kunt werken. Probeer de stoel en tafelhoogte in te stellen zodat je in een ontspannen houding zit. Af en toe staand werken zorgt voor afwisseling. Nu zal niet iedereen een bar of sta-zitbureau hebben, maar staand of lopend bellen werkt ook al. Zorg dat je werkplek verder rustig en opgeruimd is.
Thomas: “Een opgeruimde en georganiseerde werkplek is belangrijk. Het hebben van planten kan creativiteit bevorderen en de lucht reinigen.”

Geen scheiding tussen werk en privé. Aangezien je thuis werkt is dit een hele lastige, maar ook een hele belangrijke! Thuiswerkers hebben vaak moeite om de dag af te sluiten en blijven nog tot laat doorwerken. Toch nog even die mail versturen of die taak afmaken. Als je hier niet alert op bent wordt het uiteindelijk een stressvol geheel en gaat thuiswerken je steeds meer tegenstaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Let goed op je planning en werk volgens een vaste structuur die lijkt op een “normale” werkdag.

Heb jij nog tips om het thuiswerken vol te houden? Je kunt ze hier achterlaten!